Bij de nieuwbouw van een melkstal is Hollema Bouw uw ideale partner. Wij bouwen niet alleen de gewenste stal maar helpen u ook bij het voortraject. Van idee tot een definitief ontwerp.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
- Het samen doorlopen van de procedure van de WABO
- Begeleiding bij de Maatlat Duurzame Veehouderij certificatie
- Het maken van het bestek, de tekeningen, de berekeningen etc.
- De begeleiding van het vergunningstraject
- Het maken van de begroting
- Het aanbieden van één vaste prijs voor het totaalpakket
- Bij een opdracht laten wij deze kosten vervallen
Soort melksysteem
Bij het maken van de bouwplannen moeten er een aantal keuzes gemaakt worden. Als eerste de keuze in het soort melksysteem:
- Zij aan zij
- Graden stal
- Swing-over
- Rapid exit
- Rotor binnenmelker
- Rotor buitenmelker
De punten die vervolgens aandacht moeten krijgen zijn:
- Wel of geen wachtruimte (oplopend/vlak)
- Met of zonder automatische separatie
- Wel of niet voeren
- Laden/lossen
Voorwaarden voor melkstallen
Voor de inrichting en het onderhoud van de melkstal zijn in de diverse leveringsvoorwaarden en/of borgingsystemen regels opgenomen.
- Een melkstal dient buiten de melktijden voldoende afgescheiden te zijn van de stal en overige bedrijfsruimten. Hiermee wordt een goede hygiëne tussen de melktijden gegarandeerd. Bij voorkeur is de melkstal gesitueerd in een aparte ruimte.
- De melkstal moet na iedere melkbeurt worden schoongemaakt. Voer-, melk- en mestresten moeten worden verwijderd.
- Melkstal en melkmachine moeten goed te reinigen zijn. De installatie dient “sanitair” aangelegd te zijn.
- De melkinstallatie voldoet aan de juiste maatvoering en er vindt jaarlijks onderhoud plaats.
Melkput
De melkput moet aangepast zijn op de melker. Als richtlijn geldt: De putdiepte is gelijk aan de afstand van vloer tot ellebooghoogte van de melker minus 15 cm. Bij een zij-aan-zij melkstal is de melkput doorgaans 5 cm dieper. Voor een goed overzicht is een putbreedte van 2 tot 2,5 meter nodig, afhankelijk van de apparatuur die men toepast.
Meestal worden ligboxenstallen uitgevoerd met een golfplaten zadeldak. Er zijn echter meer dakconstructies mogelijk. Alle beschreven dakconstructies kunnen een goed effect hebben op welzijn.
Vernieuwde stalsystemen
De ligboxenstal is in Nederland het meest toegepaste concept om dieren te huisvesten. In het buitenland wordt ook geëxperimenteerd met stallen zonder ligboxen en diverse soorten bodembedekking. Onderzoekers en melkveehouders kijken naar alternatieven in het buitenland. De stallen zijn over het algemeen zeer ruim en hebben zachte bodems. Hierbij wordt gewerkt met materialen als bijvoorbeeld zand en compost. Ook kunststof is een optie.